miercuri, 8 iulie 2009

Cea mai mare provocare!


Salutare,


M-am gandit sa scriu un pic despre cea mai mare provocare pe care am intalnit-o in viata. Si anume sa pastrezi echilibrul, intre elementele care compun roata vietii.
Dupa cum arata si imaginea alaturata aceasta are mai multe componente. Ideea de baza e ca pentru a avea o viata frumoasa toate spitele ar fi indicat sa fie la acelasi nivel, pentru ca roata... sa se invarta bine!
Poate cele mai greu de echilibrat domenii sunt sanatate si prietenii si familia pe o parte si banii si cariera pe cealalta parte. Motivul principal este ca aceste domenii sunt mari consumatoare de timp. Astfel ce poti sa faci este sa aloci pt fiecare o anumita perioada de timp astfel incat sa fie indeplinite satisfacator. Echilibrul acesta asigura o viata fericita dar si sanatoasa.
O prejudecata care era sa explic aici dar m-am oprit la timp, este cea referitoare la a le avea pe toate in acelasi timp. Exista in mintile oamenilor aceasta credinta ca daca ai una dintre ele nu o ai pe cealalta. Daca iti petreci tot timpul cu familia si prietenii si facand sport, probabil nu o sa ai prea multi bani si o cariera de success. Sau invers. Eu consider ca adevarul e undeva la mijloc. Dar cel mai important lucru este ca permanent sa te stradui ca sa ai din toate cat mai mult. Te poti straduii sa fii eficient la servici, implicandu-te total in ceea ce faci, ca sa eviti a lucra ore suplimentare. De asemenea o implicare activa in munca ta iti va aduce atat beneficii materiale cat si o stare de flux, cum o numeste Mihaly Csikszentmihalyi, in cartile sale despre acest subiect. Dar de bine de rau, fie ca vrem fie ca ne verifica superiorii la munca suntem de cele mai multe ori mai eficienti decat in timpul liber. Acasa, cand nu mai e nimeni care sa ne zica ce sa facem, din pacate, de cele mai multe ori ne pierdem timpul cu activitati tardive, care nu ne aduc nici un castig in vreun domeniu al vietii. O treime din viata o dormim, o treime o petrecem la munca sau scoala, si ne mai ramane o treime. In fiecare zi avem aprox 8 ore in care ar fi bine sa avem activitati care sa atinga cat mai multe aspecte ale vietii: nutritia, sanatatea, familia, prietenii, dezvoltarea personala, distractia(dar cea cu cap nu fara cap).
Si din pacate societatea ne insulfa acele comportamente care ne fac sa nu avem destul timp pentru toate. Astfel pierdem ore intregi la TV sau in fata calc cu jocuri si filme, ceea ce ne izoleaza de restul lumii si ne anestezieaza creierele aproape. Se poate spune ca e o metoda de relaxare, da, sunt de acord intr-o oarecare masura, dar nu e eficienta de vreme ce pe celelalte planuri nu mai ai timp sa activezi. Si asa apare stresul, apare lipsa de comunicare in familie, si apar probleme de sanatate, apare stagnarea pe plan personal si emotional, care in timp pot sa roada ca o rugina structurile vietii tale pana cand aceasta simiti ca se prabuseste in jurul tau. Ce vreau sa subliniez este ca viata nu se intampla singura, organismul nostru singur, stie sa faca doar un singur lucru, sa transmita materia genetica mai departe, si daca nu intervenim constient in a ne traii viata, atunci mai mult nu o sa se intample cu noi. Vom fi doar un sac de carne, care va transmite genele mai departe fara sa ajunga sa faca ceva in plus, ceva special. Si e pacat, deorece avem imaginatie, avem putere de concentrare avem tot ce ne trebuie ca sa fim sclipitori, sa facem orice ne propunem, sa zburam daca vrem.... dar tot ce ne lipseste este sa vrem: mai mult, mai bine, sa fim mai fericiti, mai buni, la fel cum de pe straturi sau brazde trebuie scoase buruienile sa creasca legumele, asa si din viata trebuie sa eliminam activitatiile daunatoare, care ne consuma energia si timpul, pentru a putea creste sa fim ceea ce putem sa fim.
Dupa cum zicea cineva: Când voi renunţa la ceea ce sunt, voi deveni ceea ce aş putea fi. Lao Tze

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu